Histeroscopia

Ce este histeroscopia?

Histeroscopia reprezinta vizualizarea cavitatii uterine (interiorul uterului) prin endoscopie, cu ajutorul unui instrument denumit histeroscop.Histeroscopia permite stabilirea diagnosticului unei afectiuni a uterului (histeroscopie diagnostica), dar poate servi si ca metoda de interventie chirurgicala (histeroscopie operatorie).

Cum se efectueaza histeroscopia?

Histeroscopul este un instrument optic (un telescop) foarte subtire (diametrul 3-5 mm). El este conectat la o unitate video printr-o sursa de lumina cu fibra optica. El este de asemeni conectat la 2 canale, care permit intrarea si respectiv iesirea lichidului care asigura distensia cavitatii uterine in timpul examinarii. Acest lichid se numeste mediu de distensie. Cavitatea uterina este o cavitate virtuala, prin urmare este necesara distensia ei pentru a putea fi vizualizata. In cursul histeroscopiei este introdus in cavitatea uterina fie lichid, fie gaz (dioxid de carbon), cu scopul distensiei cavitatii. Alegerea mediului de distensie depinde de procedura care se efectueaza si de starea pacientei.

Lichidele pot fi folosite atat pentru histeroscopia diagnostica, cat si pentru cea operatorie. Insa dioxidul de carbon nu permite drenarea sangelui si resturilor de mucoasa in cursul unei proceduri, ceea ce poate ingreuna vizualizarea. O posibila complicatie a histeroscopiei cu gaz este embolia gazoasa. De aceea histeroscopia cu gaz nu este o metoda curent folosita in practica. Solutiile lichide utilizate cel mai frecvent sunt: ser fiziologic, solutie Ringer lactat, glucoza, glicina, dextran, manitol, sorbitol.

Dupa dilatarea colului uterin, histeroscopul este introdus in cavitatea uterina si directionat astfel incat sa poata fi vizualizata sistematic intreaga cavitate uterina. Aceasta etapa se numeste inspectia cavitatii uterine. Daca se constata anomalii, se poate introduce in acelasi timp un histeroscop operator, prin care se pot manevra instrumente chirurgicale care sa finalizeze interventia. Histeroscopul operator se numeste rezectoscop.

Procedurile tipice in cadrul histeroscopiei operatorii sunt:

 • ablatia endometrului
 • rezectia unui fibrom submucos
 • polipectomia (rezectia unui polip endometrial)

Interventiile operatorii histeroscopice se realizeaza sub anestezie generala in sala de operatie, dar histeroscopia diagnostica poate fi efectuata si intr-un cabinet de ginecologice doar sub anestezie locala.

Indicatiile histeroscopiei

Histeroscopia este utila intr-un important numar de afectiuni uterine:

 • sinechie uterina (sindrom Asherman)
 • polip endometrial
 • sangerare ginecologica
 • fibrom uterin
 • malformatii uterine
 • infertilitate
 • avorturi repetate
 • aderente
 • sterilet deplasat
 • suspiciune de cancer de endometru (cancer uterin)

Histeroscopia nu este indicata atunci cand esti gravida sau daca ai o infectie vaginala sau urinara. De asemeni, histeroscopia nu este recomandata daca ai cancer uterin confirmat.

Inainte de histeroscopie

Cel mai bun moment pentru histeroscopie este prima saptamana dupa menstruatie.

Daca vei primi anestezie generala in spital, va trebui sa nu mananci si sa nu bei nimic cateva ore inainte de interventie (de regula incepand de la miezul noptii precedente). Se vor recolta analize uzuale de laborator cand ajungi la spital. Vei fi rugata sa urinezi, iar regiunea genitala va fi dezinfectata cu o solutie antiseptica. Uneori ti se va administra un medicament care sa te relaxeze. Apoi, vei fi pregatita pentru anestezie.

 • Anestezia locala: Consta intr-o injectie cu anestezic la nivelul colului uterin. Anestezia locala iti permite sa ramai treaza si sa simti doar un usor disconfort in cursul procedurii.
 • Anestezia regionala: Consta in injectarea unui anestezic in coloana vertebrala, in urma careia sunt blocate senzatiile de la nivelul regiunii pelvine. Anestezia regionala iti permite sa ramai treaza, fara insa a simti vreun disconfort. Acest tip de anestezie se mai numeste si anestezie spinala sau anestezie epidurala.
 • Anestezia generala: Nu vei fi deloc constienta in cursul histeroscopiei cu acest tip de anestezie. Aceasta anestezie foloseste o masca prin care inhalezi un amestec de gaze anestezice pe nas si pe gura. Dupa ce adormi, ti se va introduce un tub in gat, care te va ajuta sa respiri normal.

Medicul tau va stabili ce tip de anestezie este cel mai bun pentru tine, in concordanta cu motivul histeroscopiei. Nu uita sa adresezi intrebari daca ai neclaritati in legatura cu procedura sau cu anestezia.

In timpul histeroscopiei

O histeroscopie dureaza de la 10 minute pana la peste 30 minute, in functie de ceea ce este de facut.

 1. Colul uterin va fi dilatat cu ajutorul unor instrumente speciale
 2. Histeroscopul va fi introdus prin vagin si col, in cavitatea uterina
 3. In continuare, se va introduce prin intermediul histeroscopului in uter un lichid sau un gaz, cu scopul distensiei cavitatii uterine si a unei bune vizualizari a acesteia
 4. O sursa de lumina atasata la histeroscop permite medicului sa vizualizeze interiorul uterului si deschiderile trompelor uterine
 5. Daca necesiti o interventie chirurgicala intrauterina, se vor introduce mici instrumente chirurgicale prin intermediul histeroscopului sau se va practica o biopsie (recoltarea unei probe de tesut)

Uneori, poate fi utilizat concomitent un laparoscop, care poate vizualiza exteriorul uterului. In aceasta situatie, cavitatea abdominala este destinsa cu un gaz (dioxid de carbon sau oxid de azot), pentru o mai buna vizualizare a organelor abdominale.

Dupa histeroscopie

Daca ai avut anestezie locala, de regula poti merge acasa la scurt timp dupa procedura. Daca ai avut anestezie regionala sau anestezie generala, necesiti o perioada de monitorizare pana poti fi externata, dar de regula poti merge acasa in aceeasi zi.

Dupa histeroscopie, unele paciente prezinta durere in umar, in special daca mediul de distensie uterin a fost gazos sau daca histeroscopia a fost asistata laparoscopic. Dupa absorbtia gazului, disconfortul cedeaza rapid. Poti resimti senzatie de ameteala sau oboseala, sau poti avea o mica sangerare vaginala si dureri pelvine timp de 1-2 zile dupa procedura.
Anestezia generala iti poate afecta temporar coordonarea si rationamentul, deci nu este recomandat sa conduci masina, sa bei alcool, sa operezi echipamente sau sa semnezi documente legale timp de 48 ore dupa interventie.

Daca ai nevoie de medicamente pentru durere, poti lua de la farmacie analgetice fara prescriptie medicala, cum sunt paracetamol sau ibuprofen.

Nu iti propune sa faci multe in ziua interventiei. Unele femei pot sa isi continue nestanjenite activitatea zilnica a doua zi dupa interventie, altele necesita inca 2-3 zile in vederea recuperarii. Urmeaza recomandarile medicului privind activitatile sportive, activitatea sexuala si contraceptia.

Nu este permisa utilizarea tampoanelor interne cel putin o luna dupa histeroscopie, pentru a nu favoriza o infectie.

Prima menstruatie dupa histeroscopie este de regula mai abundenta sau mai prelungita decat normal, iar menstruatiile pot fi chiar neregulate timp de cateva luni.

Majoritatea femeilor insa nu au nici un fel de problema dupa o histeroscopie.
Totusi, contacteaza medicul daca prezinti oricare din urmatoarele simptome dupa histeroscopie:

 • febra
 • durere abdominala accentuata sau durere pelvina care dureaza peste 48 ore
 • sangerare abundenta si prelungita
 • secretie vaginala inchisa la culoare sau urat mirositoare

Care sunt alternativele histeroscopiei?

In functie de simptomele pe care le prezinti, alternativele la histeroscopie pot fi:

 • echografia pelvina
 • aspiratia endometriala, o procedura mai simpla, prin care se introduce in cavitatea uterina un tub steril din plastic, cu diametrul de 1-2 mm, si se aspira continutul cavitatii uterine, care se trimite apoi la analiza microscopica

Dar pentru majoritatea pacientelor, histeroscopia constituie metoda cea mai buna de a diagnostica si trata problema pe care o au. Si asta deoarece procedura permite medicului sa vizualizeze direct uterul tau.

Complicatiile histeroscopiei

Histeroscopia este o procedura foarte sigura.
Una din posibilele complicatii ale histeroscopiei o reprezinta perforatia uterina, atunci cand instrumentele din interiorul uterului strapung peretele uterin. Aceasta complicatie poate conduce la sangerare si lezarea altor organe. Perforatia intestinului poate pune viata in pericol, deoarece poate conduce la peritonita, care poate fi fatala.

Alte complicatii posibile in cursul histeroscopiei sunt:

 • lezarea colului uterin
 • infectia uterina
 • sangerarea
 • complicatii datorate anesteziei
 • tromboza venoasa profunda

Rata globala de complicatii pentru histeroscopia diagnostica si operatorie este estimata la 2 %, dar complicatiile severe se descriu in mai putin de 1 % din cazuri.

Medicul tau trebuie sa fie antrenat in efectuarea histeroscopiilor. Rareori, procedura nu poate fi finalizata cu succes si trebuie repetata.

Rezultatul histeroscopiei

Daca ai suferit o histeroscopie operatorie si s-a practicat o biopsie sau extirparea unui polip sau unui fibrom, rezultatele vor fi disponibile in cateva zile, de regula sub forma unui raport medical trimis medicului tau. Daca ai suferit doar o histeroscopie diagnostica, vei discuta rezultatul cu medicul inainte de a parasi spitalul.


Leave a reply