Nasterea pe cale vaginala

Inainte ca nasterea sa inceapa, este posibil ca din cand in cand sa simtiti o presiune pe uter, fara dureri, numite contractii Braxton-Hicks. Aceste contractii pregatesc uterul pentru munca grea de nastere. Cervixul devine mai moale pregatindu-se pentru procesul de dilatare (intindere) din timpul nasterii.

Daca sunteti la prima nastere, copilul se va muta in josul pelvisului cel mai probabil cu cateva saptamini inainte de inceperea nasterii. Veti observa ca respiratia dvs. devine mai usoara si ca presiunea pe vezica creste.

Fatul e protejat in uter printr-un dop gros de mucus la deschizatura cervixului. Pe masura ce cervixul devine moale si incepe sa se deschida, mucusul vine in afara (de obicei amestecat cu un pic de singe). Veti observa pe chilot pete de culoare roz sau usor inspre rosu care pot aparea in timpul nasterii sau cu cateva zile inainte.

Se stie ca fiecare nastere este unica. Modul in care va decurge depinde de pozitia fatului, de starea si conditia dvs. fizica, de sentimentele dvs. si de multi alti factori.

Cand incepe nasterea? Este greu de spus. Unele femei pot avea contractii pe o perioada de cateva ore sau zile, fara a avea ca rezultat o dilatare a colului. Aceste contractii vor inmuia si subtia cervixul care e gata sa se deschida. Daca aceasta maturizare a cervixului s-a intimplat gradual in zilele sau saptamanile dinainte de nastere atunci veti trece direct la faza activa a nasterii.

Contractiile de inceput pot fi percepute ca si dureri puternice (crampe) menstruale sau ca si intermitente dureri de spate. La inceput contractiile vor fi destul de scurte (poate 30-40 de secunde) la intervale de 15 sau 20 de minute. Aceste contractii de inceput vor inmuia cervixul, subtiindu-l si incepand sa il deschida.

Daca nu aveti motive speciale sa stati la pat, incercati sa fiti cat mai activa. Plimbarea va face bine, pentru ca ajuta la coborarea copilului. Incercati sa va gasiti cele mai confortabile pozitii, cum ar fi: statul in sezut cu sprijinirea de spatarul scaunului, sau statul in genunchi cu bratele in repaus, sprijinite de o perna. Practicati exercitiile de relaxare si de respiratie pe care le-ati invatat.

Daca e noapte, incercati sa va odihniti cat mai mult, pentru ca veti avea mult de munca in orele urmatoare.

Prima faza a nasterii

Pe masura ce nasterea inainteaza, contractiile vor deveni din ce in ce mai intense, cu o durata mai mare si vor aparea la intervale de timp mai mici. Cervixul se dilata acum.

Daca copilul este intr-o pozitie posterioara ( cu ceafa in sens opus spatelui Dvs.) situatie intilnita la una din 4 nasteri, puteti simti o durere sau o presiune puternica la spate si acesta poate sa nu dispara in totalitate intre contractii.

Pe masura ce cervixul se deschide veti vedea mai mult mucus si singe. Va trebui sa va opriti din plimbare in timpul contractiilor

Faza de tranzitie

Pe masura ce colul atinge dilatarea completa, contractile capa o frecventa de una la cateva minute.

Pentru ca fatul incepe sa se miste in jos in pelvis, pozitiile care erau comfortabile inainte nu mai sunt si acum. Puteti avea varsaturi, frisoane, transpiratie abundenta. Toate acestea sunt greu de suportat, dar va comunica un lucru: nasterea copilului se apropie.

Tranzitia, desi intensa, e de obicei cea mai scurta parte a nasterii.

Faza a doua a nasterii

Cand, in urma contractiilor din faza de tranzitie, cervixul s-a deschis complet, cele mai multe femei au o dorinta puternica sa impinga fatul afara. Veti fi incurajata sa va scremeti la fiecare contractie si sa respirati in timp ce impingeti.

Tendinta naturala este de a va tine respiratia, dar acest lucru nu face decat sa va risipeasca energia.
Incercati sa va relaxati intre contractii.

Daca membranele nu s-au rupt pana acum, se vor rupe in aceasta faza. Poate ca veti avea nevoie de  o epiziotomie (o taietura mica la nivelul mucoasei vaginale, cu scopul de a evita rupturile spontane de tesuturi).

In momentul in care copilul este pe cale de a se naste, capul lui poate fi vazut la deschiderea vaginala. Veti fi rugata probabil sa impingeti cand capul este ghidat spre iesire. Capul copilului se va roti in asa fel incat sa elibereze un umar si apoi celalalt. Restul corpului iese usor, si cordonul ombilical este pensat si sectionat.

Faza a treia a nasterii

Aceasta faza incepe dupa ce copilul a fost nascut si se sfarseste odata cu eliminarea completa a placentei. Este cea mai scurta faza. In general nu dureaza mai mult de o jumatate de ora.

Dupa nasterea copilului, vi se poate administra o injectie cu oxytocin sau oxytocin si ergometrine. Aceste substante sunt preparate hormonale care ajuta uterul sa se contracte efficient si sa elimine placenta dupa nasterea copilului.


Leave a reply