Trimestrul III de sarcina

Ecografia de trimestrul III

Se realizează ideal în săptămâna 32, cu limite între 30 şi 34 de săptămâni.

Evaluarea morfologiei la acest trimestru este mult îngreunată de relativa fixitate a poziţiei fetale, de densitatea osoasă crescută şi de cantitatea mai redusă de lichid amniotic. Estimarea ecografică a vârstei gestaţionale în trimestrul al treilea de sarcină comportă o eroare între 16 şi 21 de zile, în funcţie de parametrii utilizaţi.

Estimarea greutăţii fetale se face cu o eroare de +/-15% datorită condiţiilor de măsurare şi datorită prelucrării informaţiilor de către programul ecografului. Ecografia de trimestrul al treilea dublează sensibilitatea detectării malformaţiilor fetale. Pot fi depistate anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior, precum şi o serie de anomalii ale sistemului nervos central şi musculoscheletale, fără ca rata de depistare să depăşească media de 56%. Ecografia de trimestru III este examinarea care permite diagnosticul anomaliilor structurale cu apariţie tardivă, al tulburărilor de creştere fetală şi diagnosticul final al localizării placentare.

ECOGRAFIA DOPPLER

Este o altă metodă de evaluare a stării de sănătate a fătului.

Ea se realizează în continuarea ecografiei standard – la oricare din cele trei examinări ecografice din timpul sarcinii (trimestrul I, II şi III) – şi are rolul de a măsura fluxul sanguin în anumite organe ale fătului (creierul, ficatul, cordul, cordonul ombilical). În acelaşi timp, pe lângă evaluarea funcţională fetală prin examinările Doppler ale fluxurilor sangvine fetale, procedura permite şi un screening al tulburărilor hipertensive materne din ultimul trimestru prin analizarea fluxurilor arterelor uterine, permiţând astfel selectarea gravidelor cu risc de eclampsie, gravide care beneficiază de o urmărire prenatală diferenţiată.

Ecografia de morfologie fetală

Ecografia reprezintă o metodă simplă, neiradiantă, ce utilizează ultrasunetele pentru explorarea corpului uman. Ea nu este dureroasă şi nu are efecte nocive asupra copilului dumneavoastră.

Pentru o mai bună informare a cuplului în privinţa posibilei evoluţii postnatale a unei afecţiuni descoperite ecografic este necesar consultul interdisciplinar cu medicii pediatri de diverse specialităţi (neurologie, cardiologie, nefrologie, chirurgie etc.)

Examenul se realizează cu sonda plasată pe abdomenul gravidei. În anumite cazuri, medicul poate decide realizarea unei ecografii transvaginale pentru o mai bună vizualizare a anumitor structuri fetale. Pentru acest examen nu este necesară o pregătire specială, cu menţiunea că aplicarea de creme hidratante pe abdomen poate împiedica o bună vizualizare a fătului. Pentru realizarea acestui examen nu este necesar să aveţi vezica urinară plină.

O monitorizare a evoluţiei sarcinii presupune realizarea a minim trei ecografii de morfologie, cu scopul de a aprecia şi urmări starea de sănătate a copilului dumneavoastră în perioada de viaţă intrauterină. La fiecare ecografie de morfologie fetală se apreciază vitalitatea fetală (mişcări, activitatea cardiacă etc), se analizează atent organele fetale ţinându-se cont de etapele de dezvoltare şi se realizează măsurători ale diverselor structuri fetale care permit estimarea greutăţii fetale şi a vârstei sarcinii.

Astfel se pot identifica la timp un număr mare de anomalii sau de situaţii patologice fetale.

Există însă şi limitări ale ecografiei:

  • Rata de detecţie ecografică a anomaliilor fetale este în medie de 56%;
  • Expresia ecografică a diverselor anomalii fetale este variabilă pe parcursul sarcinii;
  • O serie de anomalii fetale nu pot fi diagnosticate ecografic antenatal.

În cazul în care anumite regiuni fetale nu pot fi examinate datorită poziţiei fătului sau dacă sunt decelate anomalii, vi se propune să reveniţi pentru un control, pentru o confirmare şi stabilirea conduitei ulterioare. În anumite cazuri, Imagistica prin Rezonanţă Magnetică Fetală (RMN FETAL) poate completa bilanţul lezional, fără însă să înlocuiască ecografia.